Obiectiv general proiect

OBIECTIVUL GENERAL al proiectului il reprezinta dezvoltarea competentelor antreprenoriale a 750 persoane care doresc sa dezvolte o activitate independenta, precum si subventionarea a 90 de planuri de afaceri in vederea cresterii ocuparii persoanelor din regiunea Nord- Est prin sustinerea infiintarii intreprinderilor cu profil nonagricol in zonele urbane ale regiunii pe perioada proiectului. Prin obiectivul general al proiectului se urmareste formarea in antreprenoriatat a 750 persoane care doresc sa demareze o activitate independenta, dintre care – persoane care beneficiaza de sprijin, din care: – Angajati, inclusiv persoane care desfasoara o activitate independenta – 345 persoane; persoane care beneficiaza de sprijin: 290 persoane; persoane care beneficiaza de sprijin, din care: – Someri si inactivi: 115 persoane.

Pe durata cursului de formare antreprenoriala, participantii vor  lucra efectiv la dezvoltarea propriilor idei de afaceri si elaborarea planului de afaceri. Planurile de afaceri astfel dezvoltate vor intra intr-un concurs de idei de proiecte. Cele mai bune 90 idei de afaceri vor fi selectate printr-un proces deschis si transparent, raportat la strategiile regionale, si in acord cu sectoarele identificate ca fiind competitive. La concursul de planuri de afaceri se pot inscrie si pers care nu participa la programul de formare, dar care fac parte din categoria de grup tinta eligibil vizat de prezentul apel de proiecte si care depun un plan de afaceri in domenii nonagricole in zone urbane la temenele si in conditiile prevazute de proiect. Planurile de afaceri selectate vor primi subventii in valoare de maxim 178.340 RON (echivalentul a max. 40.000 euro).

Castigatorii vor beneficia de servicii de sprijin in dezvoltarea afacerilor prin intermediul stagiilor de practica intern si international, activitatiilor de consiliere si consultanta antreprenoriala, mentorat, schimburi de experienta, precum si a HUB-ului dezvoltat in cadrul proiectului in SUCEAVA. Partenerii vizeaza in proiect o abordare integrata, care se bazeaza pe urmatoarele componente complementare: informare, plan de dezvoltare, formare a viitorilor antreprenori, incurajarea antreprenorialului prin servicii suport in dezvoltarea unui plan de afaceri si asistenta financiara, consiliere si monitorizare pentru infiintare si dezvoltare afaceri, schimb de experienta internationala precum si pentru sustenabilitate.

Cele 90 de afaceri nou infiintate si subventionate prin intermediul proiectului vor genera un numar de minim 180 de noi locuri de munca. Pentru a asigura incurajarea initiativelor de afaceri proiectul se va implementa in toate cele 6 judete ale Regiunii Nord-Est, fiind selectat un numar de minim 20 de persoane din fiecare judet, in cat mai multe zone urbane din cele 6 judete pentru a se evita concentrarea acestora intr-un anumit oras sau judet si se va urmari selectarea a cel putin 2 initiative din fiecare judet.

Locurile de munca nou create vor fi mentinute cel putin 12 luni dupa finalizarea proiectului.